Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada penduduk kampung saya kerana banyak membantu saya.Hari ini saya ingin berkongsi dan membawa pembaca ke pusat perusahaan manisan atau lebih dikenali dengan nama nis'san di kalangan rakyat Terengganu. Hari ini saya telah berkunjung ke tempat pembuatan manisan yang terkenal di Terengganu yang terletak di Kg Batangan Seberang Marang. Selain daripada manisan @ nis'san, terdapat produk lain juga yang diusahakan oleh penduduk Kampung Bataangan iaitu dodol daun palas dan manisan kelapa pulut.
Menurut Wan Sepiah, perusahaan ini diwarisi dari keluarganya sejak dari dulu lagi secara kecil- kecilan. Terdapat dua jenis manisan yang dihasilkan di sini iaitu manisan asli dan manisan kampung Bukan senang untuk menghasilkan sekeping manisan, saya ingin membawa anda semua melihat pemprosesan manisan di Kampung Batangan Marang.
Adunan Manisan di atas dapur
Acuan Gelung
Aduan di pindahkan ke kuali untuk dimasukkan ke dalam acuan
.
Pewarna di tambah di dalam adunan
Memasukkan manisan panas ke dalam acuan
Selepas satu jam, adunan tadi di pindah masuk ke dalam kuali lain yang berhapiran dengan acuan gelung supaya senang untuk dimasukkan ke dalam acuan. Sebelum adunan tadi di tuan ke dalam acuan gelung ianya perlu ditambah dengan sedikit pewarna yang berasal dari bahan yang sama tetapi warnanya lebih gelap sedikit. Setelah bahan ini sebati maka iainya akan dituangkan ke dalam acuan gelung yang telah disediakan tadi.
No comments:
Post a Comment